Tverråsen

Det store massivet som utgjør Tverråsen ruver i Drammensmarka.

Åsen har fått mange fine ruter, men potensialet for nye ruter er stort. Her er det mulig å være med og utvikle et av Østlandets største eventyrområder for nye ruter.

Veggene er mektige, med fine og varierte riss, diedre, overheng og sva. Klippene ligger en snau times gange fra parkeringsplass, så det krever litt å komme seg hit. Det er heller ikke helt enkelt å komme seg rundt til toppen alle steder, selv om det finnes noen godt tilrettelagte oppganger.

Klatringen til nå foregår i to adskilte områder. I den østre delen er klatringen relativt konsentrert, selv om klippene strekker seg over flere hundre meter. I den vestre delen er det langt mellom etablerte ruter, men det er muligheter for et hundretalls nye ruter. Grunneier Drammen kommune ønsker ikke bolter, så alle nye ruter skal sikres med egne sikringer.

For å utforske den vestre delen er vannet Goliaten en perfekt overnattingsplass, med DNT-hytte og et mye brukt teltområde rett under klippen. Hytta Tverken er et utfartssted med servering, som er åpen i helgene.

Adkomst

Det er enklest å parkere ved utfartsstedet Landfalltjern et snaut kvarter fra Drammen sentrum. Herfra er det en liten time å gå både til østre og vestre Tverråsen.

Fra Drammen sentrum, følg Engene vestover og ta Konggata opp forbi sykehuset. Følg Hans Hansens vei, og ta til høyre opp Sanatorieveien og opp Underlia. Ta til venstre inn Landfalltjernveien, som følges opp til toppen til stor parkering i enden av Landfalltjern. Følg grusvei opp mot Tverken i drøyt 2 km, til Steinkjerringa (hytte og stein). Her tar det av stier til østre og vestre Tverråsen, mens grusveien til Tverken fortsetter rett fram. Bruker du sykkel tar anmarsjen ca 25 min. Parker og lås sykkelen i skogen etter Steinkjerringa.

For vestre Tverråsen, følg sti til DNT-hytta Goliaten. Det er også mulig å kjøre til Eiksetra i Lier, og ta stier over til vestre Tverråsen. Noe kortere, men litt mer krevende å finne fram.

For østre Tverråsen, ta stien som går inn til høyre i overkant av Steinkjerringa. Følg stien til det lille tjernet Kaffedammen som passeres på høyre side, og gå over en liten bro. Etter broa kommer noen svaberg, hold i høyrekant av disse til du kommer inn på stien igjen. Ved et y-kryss, hold til høyre ned en svak nedoverbakke og kryss bekken, nå kan du se steinhelleren «Grotta» på venstre side. I bakkant av denne, på høyre side, er det en liten kløft som leder til en noe utydelig sti opp til veggen. Du ankommer da veggen ved kløfta som kalles Navern som skiller Bryllupsveggen til venstre fra sektor Simpson til høyre.

Endringer

Om du finner feil på disse sidene eller i Drammensgranitt 2023, gi oss beskjed via dette skjemaet.
Meld inn nye ruter via dette skjemaet.