Solbergåsen

Solbergåsen byr på den flotteste utsikten ut over Drammen man kan tenke seg. Dette koster imidlertid litt på anmarsjen, da du må tilbakelegge noen høydemeter for å komme til innsteget. Klippen er forholdsvis høy, de fleste av rutene er to taulengder. Fjellkvaliteten er beste drammensgranitt.

Området består av tre klipper, som er svært forskjellige. Svaet byr på ren friksjonsklatring og forholdsvis få formasjoner, med unntak av enkelte hull. Hovedklippen, eller Solbergknabben som den blir kalt lokalt, byr på brattere klatring. Enkelte av rutene går langs mer eller mindre sammenhengende rissformasjoner, men crux’ene dreier seg hovedsakelig om sva- og friksjonsflytt. For de som mestrer dette, ligger det en skikkelig testpiece her, ruta Elephants ass. Ellers så går mye av trafikken opp Den førstefødte eller Gammel psyke. Til slutt, og til stor forskjell fra de to foregående, ligger Kjevlingen, som har fått egen oppføring i denne føreren.

Utviklingen av Solbergåsen har i hovedsak vært gjennomført av Tor-Erik Larsen, med varierende partnere. Helge Jahn-Larsen så også noen nye muligheter.

Adkomst

Følg fv. 283 fra Drammen sentrum mot Åssiden / Hokksund / Kongsberg. Ta av til høyre mot Solbergelva etter cirka 7 km og fortsett langs Gamle Riksvei til Solbergsenteret. Ta til høyre her på Solbergveien. Følg veien om lag 400 meter over fartsdumper til et Y-kryss, og ta til venstre på Skanseveien. Etter 350 meter ta av til høyre opp Myrabakken, og følg veien til den møter Solbergveien igjen. Ta til venstre opp denne, cirka 300 m til en bom. Parkér her, eller betal i bommen og kjør videre. Du kan parkere ved Møllebrua, enten like før på høyre side, eller etter, i lomme på venstre side, men ikke slik at du er til hinder for beboerne. Nærmeste nabo skal inn i oppkjørselen med en stor lastebil, så vis hensyn og ikke parker i oppkjørselen! Om det er fullt, er det mulig å fortsette 500 m til enda en parkeringsplass. Parkeringsplassen ved bommen er også utgangspunkt for buldring i Solbergfjell.

Det går buss fra Bragernes Torg til Solberg skole. Derfra er det 1.2 km til bommen.

Adkomst fra parkeringsplassen ved bommen: Kryss Solbergveien, og gå inn i skogen på sti akkurat der lysløypa munner ut. Følg denne oppover svabergene og videre oppover på bratt sti. Du kommer til slutt ut ved innsteget til flere av rutene på Solbergknabben.

Endringer

Om du finner feil på disse sidene eller i Drammensgranitt 2023, gi oss beskjed via dette skjemaet.
Meld inn nye ruter via dette skjemaet.