Hyggen

Denne idylliske bygda ved Drammensfjorden har på 2000-tallet utviklet seg til å bli et av de rikeste og mest mangfoldige klippeklatreområdene på Østlandet. Det er også unikt i norsk sammenheng at de siste femten årene er rutene i stor grad utviklet av ivrige klatrere som bor i Hyggen eller i nærområdet. Fra Hyggen sentrum er det kort vei til en håndfull klipper med nesten 350 ruter. Dette er den nest største konsentrasjonen av ruter fra én parkering eller busstopp i Norge. Her finnes alle former for klatring, fra sva til overheng, fra riss til lister, fra lett til hardt, og både naturlig sikret og boreboltsikret. Hyggen har også en lang sesong, med mange ruter som tørker fort eller ikke så lett blir våte.

Selv om klippene er adskilte klatrefelt er det naturlig å beskrive dem samlet, fordi de i stor grad deler adkomst, førstebestigere og utfordringer. Mange flytter seg også mellom feltene på samme besøk etter ruteønsker og forhold.

Så mange lett tilgjengelige ruter tett på et boligområde krever alminnelig høflighet og disiplin fra besøkende klatrere. For å sikre et godt forhold til grunneiere og beboere nær feltene må man følger helt elementære regler for høflighet:

– All parkering skal skje på den offentlige parkeringen ved inngangen til boligfeltet. I perioder er det laget en ekstra parkering av grunneier på jordet i svingen før boligfeltet. Hvis det er fullt, så er det plass noen hundre meter lenger ned, i Hyggen sentrum.

– Vær oppmerksom på omgivelsene. Unngå bråk, roping, banning og å blokkere gangstien med utstyr og sekker.

– Ingen bæsjing eller forsøpling, det blir funnet av hunder på tur. Enkelte overnatter i området, det krever ekstra hensyn og at man rydder opp etter seg.

Det er også endel prosjekter igjen for de eventyrlystne, men ha god dialog med miljøet og ikke bruk bolter på ruter som kan sikres naturlig. Se egen sak om utvikling av ruter.

Adkomst

Felles Adkomst for alle felter i Hyggen-området:

Fra Drammen sentrum, følg skilting mot E18 og Oslo, deretter E134 sørover mot Drøbak. Ved rundkjøringen på Lahell, ta til høyre mot Klokkarstua/ Hyggen på fv. 281, Grimsrudveien. Herfra er det fem km til Hyggen. Ved stedsskiltet Hyggen, rett før sentrum, ta av til venstre på Allegodtveien. Følg veien oppover cirka en km til gruslagt parkeringsplass på høyre side, under Gamlefeltet.

Fra Oslo, kjør E18 mot Drammen og ta av mot Heggedal og Asker sentrum. Følg fv. 167 mot Heggedal, Røyken og etter hvert E134 mot Drammen. Cirka to km etter rundkjøringen der du møter E134, ta til høyre mot Røyken og Hyggen og følg skilting til Hyggen. I Hyggen sentrum, ta til høyre på fv. 281, Grimsrudveien. Etter 350 m, ta til høyre på Allegodtveien. Følg veien oppover cirka en km til gruslagt parkeringsplass på høyre side, under Gamlefeltet.

Grusparkeringen er felles parkering for alle Hyggen-klippene. Hvis det er fullt her, parker enten ved ny parkering tilrettelagt i åker litt lenger ned i Allegodtveien, eller kjør ned igjen til sentrum og parker bak restauranten eller ved stadion. Ikke parker langs veien. Kommer dere en stor gjeng, avtal gjerne å møtes i sentrum og sett igjen overflødige biler her. NB, det er ikke lenger tillatt å parkere ved inngangen til Mellomveggen og Hyggen Vest.

Det går buss til Hyggen fra Drammen og fra Asker. Det er cirka 1 km å gå fra bussholdeplassen til grusparkeringen. Du kan også ta toget til Spikkestad. Derfra er det 4-5 km å sykle til feltene.

Endringer

Om du finner feil på disse sidene eller i Drammensgranitt 2023, gi oss beskjed via dette skjemaet.
Meld inn nye ruter via dette skjemaet.