Holmsbu

Klatring ved Drammensfjordens sørlandsidyll.

Nok et fjordcrag, denne gangen godt gjemt i skogen langs kyststien i gangavstand fra det lille og idylliske tettstedet Holmsbu. Dette er ferieklippen til utflyttet drammensklatrer Michael Grasdalsmoen. Et stort takoverheng dominerer klippen, og ingen skal si at ikke alt er forsøkt for å føre ruter gjennom dette taket. Hittil har dette imidlertid ikke lykkes på tross av et gedigent påskrudd plasttak som naturlig nok har skapt noe kontrovers. På hver side av takoverhenget, samt rutene opp til undersiden av taket, er av god kvalitet. Flottest av dem alle er en av distriktets fineste syvere (?), nemlig «Gå planken». Klippen er verdt et besøk for denne ruten alene. Fjellkvaliteten er god og vannskurt Drammensgranitt. Etter endt klatreøkt kan man ha «After-climb» i Holmsbu, og sommerstid er det svært idyllisk her. Det ligger også åpenbart godt til rette for kombi-opplegg med bading ved denne klippen.

Spesielle hensyn
Det er hytter nær klippen og det oppfordres de besøkende å holde en lav profil.

Parkering
Følg parkeringsanvisninger når sentrum nærmer seg. Sommerstid myldrer det av mennesker på dette idylliske stedet, så innrett deg etter dette.

Fører

Fra 2009-føreren

Adkomst
Fra Drammen sentrum følg skilting mot E18 og Oslo, deretter mot Drøbak (vei 23) fra stor rundkjøring på Brakerøya (ved CC kjøpesenter). Fortsett på vei 23 og ta av fra denne til høyre mot Klokkarstua / Hyggen på Grimsrudveien. Følg denne veien helt til rundkjøring ved bensinstasjon, og følg skilting på vei 281 mot Tofte / Holmsbu / Rødtangen. Ta deretter av til høyre mot Holmsbu.

Holmsbu

Gå mot sentrum, og nord for Cafe Juno starter Kyststien (Bugtegaten). Følg denne via tett småhus- / hyttebebyggelse til enden av veien, og fortsett på Kyststien bak postkassestativ (blåmerket sti). Etter 7-800 m dukker klippen opp.

Oddgeir Malmo klatrer på Holmsbu-klippen. Foto: Anders Johansen.