Damtjern

Felt med norsk sportsklatrehistorie.

Dette er et av østlandets mest klassiske klatrefelt. Med nærmere 80 ruter byr klippen på et rikt utvalg av ruter. Klippen ble utviklet av Osloklatrere fra midten av 80-tallet. Den har siden vært gjenstand for to reboltingsdugnader, som har fungert som et samarbeid mellom DKK og klatremiljøet i Oslo. Ved siste rebolting ble en del ruter, primært på venstresiden av klippen, konvertert fra miks til helboltet. Denne delen av klippen var i ferd med å gro igjen, og dette tiltaket sammen med noe pussing av rutene har ført til en renessanse.

Klippen er mest kjent for å ha huset de vanskeligste rutene i Norge, først med Stive dempere (8+) i 1986, og Marathon (9) i 1988. Siden har klippen vist seg i enkelte vintere å by på svært gode forhold, da tørr luft i kombinasjon med formiddagssol har vist seg som en god kombinasjon. Om sommeren er som regel forholdene for å gå de hardeste rutene svært dårlige. For å få full glede av klatringen på Damtjern bør man imidlertid klatre minst grad 7.

Spesielle hensyn
Ta hensyn til andre friluftsfolk i området og badegjester rundt vannet.

Parkering
Skjer normalt langs veien et par hundre meter fra motorveikrysset på Tranby retning Liertoppen, men det er sikrere og heller ikke langt unna om du parkerer rett etter avkjøringa til Tranby (rett på andre siden av motorveikrysset). Alternativ parkering finner du i andre enden av vannet.

Damtjern-detalj

Adkomst
Fra Drammen sentrum, følg E18 mot Oslo i ca 9km. Ta av før Liertoppen kjøpesenter, avkjørsel Tranby. Ved kryss, ta til høyre på vei 282, og kjør ca 100m for å parkere på høyre side av veien.

Damtjern-oversikt

Gå inn i skogen og følg sti langs tjernet. Etter 5-10min dukker klippen opp, og du befinner deg på cragets høyre del.

Michael R Helgestad på Rogalandsmafian. Foto: Tom Atle Bordevik
Michael R Helgestad på Rogalandsmafian. Foto: Tom Atle Bordevik