Damtjern

Dette er et av Østlandets mest klassiske klatrefelt. Med over 70 ruter byr klippen på et rikt utvalg av muligheter. Klippen ble utviklet av Osloklatrere fra midten av 80-tallet. Den har siden vært gjenstand for to reboltingsdugnader, som har fungert som et samarbeid mellom DKK og klatremiljøet i Oslo. Ved siste rebolting ble en del ruter, primært på venstresiden av klippen, konvertert fra miks til helboltet. Denne delen av klippen var i ferd med å gro igjen, og dette tiltaket sammen med noe pussing av rutene har ført til en renessanse. Klippen er mest kjent for å ha huset de vanskeligste rutene i Norge, først med Stive dempere (8+) i 1986, og Marathon (9) i 1988. Siden har klippen bydd på svært gode forhold enkelte vintere, da tørr luft i kombinasjon med formiddagssol har vist seg som en god kombinasjon. Om sommeren er som regel forholdene for å gå de hardeste rutene svært dårlige. For å få full glede av klatringen på Damtjern bør man imidlertid klatre minst grad 7. Fra april til september er det som regel best å klatre i skyggen, som kommer i to-tiden.

Deler av veggen er også en populær vinterklippe med sol som speiler seg i isen på tjernet fram til klokka 2, spesielt på Stive Dempere-hylla.

Sommerstid kan det være fint å kombinere med et bad. Den fineste badeplassen er på andre siden av vannet.

Adkomst

Følg motorveien E18 fra Drammen opp Lierbakkene mot Oslo, ta av ved avkjørsel Tranby og Liertoppen, ta til venstre under motorveien og kjør 100 meter tilbake mot Tranby til en sykkel- og gangbru over motorveien. Der, og bare der, er det parkering. Tidligere parkeringer langs veien og vannet er ikke aktuelle. Det er også en parkering i vestenden av Damtjern langs gamle Drammensvei som kan brukes for topptau til de sørvestligste rutene.

Fra Asker/ Oslo: Kjør mot Drammen, og ta av ved krysset til Tranby, etter at Liertoppen kjøpesenter er passert på venstre hånd, og kjør 100 meter mot Tranby til parkering ved gangbru.

Gå over gangbru og følg gang- og sykkelsti i 200 meter til mellomstor skogsvei går inn til høyre. Følg skogsbilvei til Damtjern og hytte ved vannet. Følg sti i vannkanten til de første rutene dukker opp etter 100 meter.

Endringer

Om du finner feil på disse sidene eller i Drammensgranitt 2023, gi oss beskjed via dette skjemaet.
Meld inn nye ruter via dette skjemaet.